Functietitel m/v? De tekstschrijver stoeit ermee

Het leven van een tekstschrijver en copywriter kan soms zwaar zijn. Ook van tekstschrijfsters en copywritesters. We gaan gebukt onder alle mogelijkheden die tekst en copy bieden. Neem dat onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke functienamen. Wat moeten we daarmee?

Met mijn collega-tekstschrijvers kwam ik er niet uit. Ik zie de logica van namen zoals fotografe, schrijfster en kunstenares.

Zij niet. Onzin vinden ze die.

Oorlogsfotograaf

De mannelijke vorm gebruiken, dat heeft hun voorkeur. Ik vind het maar raar. Lees ik bijvoorbeeld het woord ‘oorlogsfotograaf’, dan denk ik aan een ongeschoren kerel in zo’n kaki hesje zonder mouwen. En niet aan een dame.

Wat te denken van:

  • ‘garagehouder’ (overall en kolenschoppen vol smeer)
  • ‘luchtverkeersleider’ (zweetkringen onder oksels in een overhemd)
  • ‘beurshandelaar’ (een grappig streepjesjasje dat alleen de koersen niet opvrolijkt)

Zo’n functienaam in je tekst kan dus betrekking hebben op een vrouw. Eerlijk is eerlijk, een vervrouwelijkte vorm van die functietitel in je tekst? Dat ziet er niet uit.

Vrouwelijke vorm

Ik vind een vrouwelijke vorm raar staan bij mannenberoepen, zoals soldaat, huurmoordenaar of terrorist. Al hebben ze allemaal een voor de hand liggende vrouwelijke vorm. In tegenstelling tot een generaal of minister.

Daar zijn ook vrouwen van, maar die noem je geen generale of ministeresse.

Uitgestorven conductrices

Sommige functienamen zijn echt verdwenen. In de teksten van bijvoorbeeld de NS kom je vrijwel nergens meer conductrices tegen. Die zijn allemaal vermannelijkt. Ook de directrices zijn vrijwel uitgestorven.

Het AD meldt dat een gevangenisdirectrice scharrelde met een van haar vaste gasten. Ach, was zij een hij geweest, dan had dit bericht ook de kolommen van het AD gehaald. En de Volkskrant schrijft over een schooldirectrice (in het onderwijs tieren ze nog welig) die sjoemelde met examens.

Wat een gespuis. Vind je het gek dat de directrices amper nog bestaan.

Moedeloos

Maar de rectrixen en mentrixen, die zijn er nog wel. Net als de directrice weer onderwijsgerelateerd. Maar aangezien er veel vrouwelijke onderwijzers en leraren zijn, kan ik daar geen conclusies aan verbinden.

Dan heb je ook nog Engelse titels. Zoals webdesigner, marketeer of gewoon manager. Je zou er moedeloos van worden.

Taaladvies leert dat er allerlei mogelijkheden zijn, geen voorschriften. Je kunt de kwestie dus het beste bij een tekstschrijver neerleggen. Of tekstschrijfster. Zucht.