Helvetica: film over een legendarisch lettertype

Helvetica documentaireIk ken een tekstschrijver die zijn teksten altijd in Trebuchet schrijft. Zonder dit schreefloze font komt er geen letter op het scherm. Lukt ‘m gewoon niet.

Is dat gek? In het geheel niet. Een mooi lettertype schrijft gewoon lekkerder.

Handschrift
Een lettertype is als een handschrift. Mijn voorkeur gaat uit naar Calibri of schreeflettertypes als Cambria en Georgia. Ondanks de haakjes weigeren die laatste twee te dansen voor mijn ogen.

Arial en internet
De meeste organisaties publiceren hun webteksten in Arial. Of dat de beste keuze voor online lezen is, laat ik over aan deskundige designers.

Op Copydogs.nl hebben we er in ieder geval niet voor gekozen.

Arial lijkt heel erg op Helvetica. Het immens populaire Helvetica. Volgens de overlevering vond Microsoft dit lettertype te duur om gratis bij zijn software te leveren. Daarom werd in 1982 een eigen variant bedacht.

Of een goedkope rip-off, zullen puristen zeggen.

Helvetica
Online is Arial overal. Offline geldt dat voor Helvetica. Al meer dan een halve eeuw. Logo’s, wegwijzers, advertenties: Helvetica is zo alomtegenwoordig dat dit fraaie lettertype niet eens meer opvalt.

Gary Hustwit maakte er een film over, met de spannende titel Helvetica. In een aangenaam tempo passeren de totstandkoming en de impact van het lettertype de revue, alsmede de tegengeluiden en een blik op de toekomst.

Interessant? Reken maar. Tenzij je niet om schoonheid geeft.

Bekijk de trailer

Bekijk de documentaire