Wat de tekstschrijver leert van de vrouwenverleider

“De pen is machtiger dan het zwaard”, hoor je weleens zeggen. Maar geldt dat ook voor een lelijke man die zijn concurrent in de liefde wil verslaan? Het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac doet ons geloven van wel.

Twee weken geleden werd het onsterfelijke stuk van Edmond Rostand in het BosTheater in Amsterdam gespeeld. Het picknickende publiek onderging gefascineerd de overwinning van de onverschrokken eloquentie. Prachtig toneel in een fonkelende nieuwe vertaling.

Het verhaal
“God! Had men mijn hoofd maar beter in model gekregen”, verzucht Cyrano, de man met de grote neus. Hij is verliefd op de beeldschone Roxanne. Helaas is de mooie Christian dat ook. Cyrano besluit genoegen te nemen met de kruimels en helpt zijn rivaal genereus met zijn welsprekendheid en met zijn vaardige pen. Hij pakt Roxanne in met liefdesbrieven waar hij Christians naam onder zet.

Als Christian Roxanne vervolgens in een hilarische scène een aubade brengt, voorziet Cyrano, verstopt in de struiken, hem fluisterend van de juiste woorden. Christian mag naar boven voor een zoen. Niet lang daarna trouwen zij. Roxanne vertelt Cyrano waarom ze als een blok voor Christian is gevallen:

Ik denk dat niemand zó soeverein
die lieve nietsigheidjes formuleert die álles zijn.

Het is oorlog en Christian wordt naar het front gestuurd. Een klassieke verhaalwending – en inderdaad: Christian sneuvelt. Roxanne trotseert soldaten, dronkaards en dieven om bij zijn sterfbed te kunnen zijn. Daar vertelt zij hem dat zij dat gedaan heeft vanwege zijn brieven. Ook als hij lelijk was geweest, zou zij van hem houden.

Jaren later ontmoeten Cyrano en Roxanne elkaar weer. Zij draagt de laatste brief die Christian haar stuurde altijd bij zich. Hoewel de duisternis invalt, geeft zij de brief aan Cyrano en vraagt hem die voor te lezen. Zonder een blik op het vergeelde papier te werpen, draagt hij het epistel met verve voor. Dan begrijpt zij alles.

Hoe verleid je een vrouw met je tekst?
Als je Cyrano hebt gezien, is het antwoord simpel:

  • Laat haar merken dat ze bijzonder is;
  • Wees nu eens meeslepend, dan weer vermakelijk;
  • Formuleer perfect.

Verleid jij je klanten online?
Zo’n tekstschrijver als Cyrano wil jij natuurlijk ook. Nou, dat kan. Want wij verleiden jouw klant (m/v). Hoe?

  • Wij geven hem het gevoel speciaal te zijn;
  • Onze teksten vervelen hem niet;
  • Wij formuleren perfect.