Panopticum: must-see docu over jouw privacy

Wat leven wij toch in een schizofreen land. Terwijl je in de luren wordt gelegd met de strengste cookiewet van Europa, schendt de overheid structureel jouw digitale privacy.

Dat laatste bewijst de online documentaire Panopticum van Peter Vlemmix.

Controlestaat
Met veel vaart en een snufje Michael Moore toont Vlemmix wat de overheid van jou weet. En hoe ze dit allemaal te weten zijn gekomen. “De infrastructuur voor een controlestaat begint er te liggen”, aldus Alexander Klöpping.

Volgens onderzoeksjournalist Brenno de Winter lijkt het iets cultureels te zijn. Dat wij het eigenlijk wel lekker vinden om gecontroleerd te worden.

Realiteitszin
Ontluisterend is de arrogante én naïeve houding van hoogleraar Jan Swinkels. Het is zijn generatie die binnen de overheid op de knoppen drukt. Na de hack bij DigiNotar in 2011 of de 300.000 medische dossiers die begin 2012 op straat kwamen te liggen, zou je bij Swinkels c.s. toch wat meer realiteitszin verwachten.

Tot die tijd hebben wij, gewone stervelingen, ook een stem. Maar gebruiken we die? Panopticum legt het pijnlijk bloot: waar in Duitsland een fel publiek debat de overheid doet inbinden, heeft de gemiddelde Nederlander “toch helemaal niets te verbergen”.

Fijn, zulke oogkleppen.

Panopticum ging drie maanden geleden op YouTube in première. Wat ons betreft, verdient de film een primetime vertoning.

Op alle zenders tegelijk.

Reacties

  1. Marian van der Veen zegt

    Hallo! Goed zeg, dat deze docu is gemaakt en hier gepubliceerd! Dank je wel, ik heb bevestiging van mijn vermoeden dat de toenemende verleiding van sociale media ook de controle ten goede komt die de overheid of welke instantie die er belang bij heeft kan handhaven. Ongevraagd en onvermoed, zoals in de docu al aangegeven wordt “Hoe kan je boos worden als je niet weet dat er reden toe is?”
    Met snel toenemende vaart worden manieren aangeboden om digitaal actief te worden met privacy zaken op sociale media, bankzaken digitaal, boodschappen digitaal, email communicatie etc. De keuze van goederen, hobbies, leefstijl in het algemeen wordt gevolgd en geregistreerd. Dat leidt tot een aanbod van meer verleiding op het scherm, van de partijen die brood zien in onze keuzes.
    Onlangs ben ik bij een presentatie van De Blije Bank geweest. Nu heet het De Blije B, maar tot mijn schrik hoorde ik van de presentator, dat rond 2020 alle geldverkeer digitaal wordt en er geen materieel geld meer bij de burger is. Dit is een controle middel van de overheid, om in tijden van opstand van het volk, de middelen om geld te pinnen te blokkeren en zo de burger onder druk te zetten. Onze identiteit wordt vastgelegd op pasjes van velerlei soort, als de instrumenten die het bijpassende gleufje bevatten niet meer werken is onze identiteit verdwenen en het recht van bestaan ook, bij wijze van spreken. Dit is een ernstige ontwikkeling die exact de uitkomst is van het verhaal dat George Orwell schetste in 1984, als profetie. Dit maakt dat ik op mijn manier, gebruik makend van hetzelfde medium dat onderwerp van kritiek is, mijn stem laat horen om slaapzand van virtuele aard uit ogen te wrijven. Als je een vijand wilt verslaan kan je hem maar beter vergezellen nietwaar? Succes met jullie werk hieraan en vriendelijke groet van Marian van der Veen.