Ik heb een bedrijf gekend waar de afdeling HRM zelf vacatureteksten produceerde. Daarin werd jarenlang altijd om ‘gedreven professionals’ gevraagd. Terwijl de mensen die daar werkten, allemaal gewoon en tot ieders tevredenheid hun werk deden. Zonder nou echt gedreven te zijn.
De meeste nieuwe medewerkers hadden die teksten nooit gelezen. Van een bekende hadden ze vernomen dat er vacatures waren. Eenmaal in dienst, gingen ze de site van hun werkgever eens wat beter bekijken. Zonder uitzondering schoten ze in de lach als ze de rubriek ‘Vacatures’ onder ogen kregen.
Zelf schrijven?
HRM-mensen hebben het zwaar. Allereerst moeten ze hun baan zien te houden, want overal wordt bezuinigd op ‘overhead’. En in tijden van laagconjunctuur heeft niemand veel aansporing nodig om te solliciteren.
Budgetten staan onder druk. Toch zelf die vacaturetekst dus maar schrijven? Als je je eraan waagt, zorg dan tenminste dat jouw afdeling niet de risee van het bedrijf wordt. Of dat je een lange rij incapabelen te woord moet staan. Of dat je de werkelijk goede kandidaten afschrikt door het belabberde niveau van je ‘visitekaartje’.
Hoe het niet moet
Voorbeelden liggen helaas voor het oprapen. De eerste de beste vacaturetekst die ik daarnet aanklikte, begon zo:
‘Als projectcontroller ben je de financiële sparringpartner van teamleiders, projectleiders en de Business Controller van de vestiging Service Provider Zuid-Holland-Zuid (300 FTE en 70 mln omzet). Je benut je diepgaande kennis van best practices op financieel gebied met als doel te komen tot een betrouwbare en steeds verbeterende omzet- en resultaatontwikkeling.’
Wat voor teams en wat voor projecten worden er in dat bedrijf geleid? Is die Business Controller een soort god? Wat produceert dat bedrijf eigenlijk? Waarom staan er taalfouten in de tekst? Zouden ze echt iets bedoelen met een ‘betrouwbare en verbeterende resultaatontwikkeling’? Of zit er gewoon iemand boven zijn stand te lullen?
Hoe het wel moet
Het internet staat boordevol tips over hoe je een efficiënte vacaturetekst schrijft. Variërend van handige tips tot slecht geformuleerde gemeenplaatsen verpakt als ‘handige tips’. Hier onze duit in het zakje:
- Val met de deur in huis: wat is het voor baan en waarom zit die als gegoten?
- Structureer: baan, bedrijf, afdeling, taken, kwaliteiten en beloning.
- Hou het kort: jouw ideale kandidaat is niet achterlijk.
- Zet je organisatie in het zonnetje.
- Ken medium en doelgroep.
- Als je niet kunt schrijven, laat iemand anders het dan doen.
Penny wise, pound foolish
Werven en selecteren is een kostbaar proces. Je bent tussen de tien- en twintigduizend euro kwijt voor één nieuwe medewerker. Waarom dan die paar honderd euro besparen op een professionele tekstschrijver?
Een goede vacaturetekst kost geld. Een slechte nog veel meer.