Waarom ‘mobile video’ tekstschrijvers blij maakt

‘Mobile video’ explodeert. Het is een ijzeren wet: don´t tell them, show them. Steeds meer bedrijven snappen dat. De kans is dus groot dat je er als copywriter al mee te maken had. Want óók beeld vraagt tekst.

Engelengeduld en een smartphone
Dat had je nodig bij video op je mobiel. Laden duurde eindeloos. En dat voor een hakkelend filmpje. Op je kleine schermpje zag je amper wat.

Maar dat wordt snel anders, doordat:

    • de snelle 4G-verbinding Nederland verovert, steeds meer toestellen kunnen ermee overweg.
    • smartphones naar tablets groeien (iPhone 6 en 6 Plus, Samsung Galaxy S5 en Oneplus One), tablets krimpen juist weer.
Voorbeelden van filmpjes op mobiel

Mobile video vind je in allerlei apps. Met nieuws, uitleg, reclame én handel.

Meer mobiele filmpjes
Instructiefilmpjes, reclame, testimonials, nieuwsitems: het kan allemaal mobile video zijn. Beeld is immers een uitstekend middel om informatie over te brengen. Het gebruik van mobiel groeit, online video groeit mee. Daar hoort gewoon copywriting bij. Check de verwachtingen en feiten:

“Vorig jaar werd ongeveer een derde van de online video’s bekeken op tablets en smartphones. Naar verwachting stijgt dat dit jaar naar 50%.” (ReelSEO)

YouTube krijgt iedere dag 1 miljard mobiele views

“In 2019 is video driekwart van al het mobiele dataverkeer. Dertien keer meer dan in 2014.” (Cisco)

In 2016 komt de helft van de views van mobiel

“Primetime voor tv is in de VS ook piektijd voor reclamespots op de smartphone. Elke avond krijgen filmpjes zo’n 17 miljoen views.” (Adweek)

In 2017 loopt twee derde van internetverkeer via mobiel

Welke teksten schrijf je voor een filmpje?
Beeld wordt dus steeds belangrijker. Je hoeft als tekstschrijver niet aan een omscholing te denken. Voor films is copy nodig. Een script bijvoorbeeld. Ook een YouTube-kanaal  kan geoptimaliseerd worden. Een video moet vindbaar en aantrekkelijk zijn door een goede titel, beschrijving en tags.

In een filmpje komen jouw teksten terug als:

  • de voice-over, in innig samenspel met beeld waarin elk woord raak moet zijn
  • de captions, dat zijn de teksten die in beeld verschijnen, short copy in het kwadraat

Je schrijft mobile first
Je staat er als copywriter altijd bij stil dat je tekst mogelijk op smartphone of tablet verschijnt. Daarom schrijf je mobile first waarbij content adaptive of responsive is.

Houd daarmee ook rekening bij mobile video. Zijn captions op een kleiner scherm goed leesbaar? Is het aannemelijk dat iemand het filmpje zonder geluid kijkt en is het verhaal dan nog te volgen?

Voorbeelden van in-app video

Beeld en tekst doen bij allerlei in-app video’s samen het werk: prikkelen, verklaren en verleiden.

Filmpje kijken in een app
Als de mobile video in-app is, maakt dat het iets makkelijker. Je weet zeker dat het filmpje op een tablet of smartphone wordt bekeken. Dat zegt wat over de schermgrootte.

Mogelijk geeft dat ook meer duidelijkheid over de context. Neust iemand op z’n gemak rond in een app, om daarna te kopen? Of wil de kijker juist snel weten hoe iets werkt, zonder poespas?

Hoe dan ook, de copywriter is blij. Meer video, mobile of niet, zorgt voor meer werk. Dus kom maar op.