In 10 minuten je eigen WordPress-website

Nog niet eens zo heel lang geleden had je twee opties als je een website wilde bouwen, maar geen kaas had gegeten van programmeren en vormgeven. Voor veel geld de boel uitbesteden. Of de budgetvariant: een standaard doe-het-zelf-pakket met tal van beperkingen.

En toen was daar opeens WordPress. Het gratis contentmanagementsysteem (cms) met oneindig veel mogelijkheden. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een eigen website met WordPress.org maakt. Met de totstandkoming van Copydogs.nl als voorbeeld. Easy does it. Want als zelfs een tekstschrijver het in 10 minuten kan…

Wil je meer, omdat je online dienst of product specifieke eisen heeft? Dan zijn er genoeg professionals te vinden die voor jou de puntjes op de i zetten.

WordPress in een notendop

WordPress is vrij te gebruiken software (PHP), oorspronkelijk bedoeld voor weblogs. Maar inmiddels draait zo’n 15% van alle website ter wereld – van NRC tot CNN – op WordPress. Of beter gezegd: het cms, waarmee je content plaatst en beheert, is van WordPress. Hoe je het vormgeeft, bepaal je zelf. Of aan de hand van honderdduizenden gratis te installeren thema’s: de indeling en het behang van je website.

Twee smaken

In Google kom je zowel WordPress.com, als WordPress.org tegen. De .com-versie is te vergelijken met Blogger of Weebly. Je maakt heel eenvoudig een account aan en voilà: je kunt direct bloggen en/of meer statische informatie tonen via pagina’s in een hoofdmenu. Voor niks heb je een overzichtelijk cms met keuze uit enkele tientallen standaardthema’s. Die kun je slechts een beetje tweaken.

Voordelen van WordPress.org

De .org-versie gaat een stap verder, een flinke stap. De voordelen:

– Het cms is vrijwel gelijk aan de .com-versie, maar door het gigantische aanbod aan plugins breid je je site gemakkelijk uit met allerlei functionaliteiten (van contactformulieren tot social buttons). Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een gratis plugin voor.
– Het aantal beschikbare thema’s om je website vorm te geven is onmetelijk.
– En als je wat van programmeren weet, kun je direct de CSS naar eigen wensen aanpassen.
– Kom je er een keer niet uit? Dan is het WordPress-forum nooit ver weg. Er is altijd wel een developer of enthousiaste gebruiker die je wil helpen.

Stap 1: domeinnaam registreren

Ik begin bij het begin: wat wordt je domeinnaam? Oftewel je webadres of URL? Je registreert een domeinnaam, zodat niemand anders ermee vandoor gaat. Wij doen dat bij TransIP. Regelmatig heeft deze aanbieder een actietarief van € 2,99 per jaar. Maar er zijn vast andere goedkope hostingboeren.

Stap 2: serverruimte regelen

Een website kun je pas online bekijken als deze ergens is opgeslagen. Dat doe je op een server. Alles wat je aan tekst en beeld publiceert, wordt op de server opgeslagen. Hiervoor sluit je een abonnement af met een hostingprovider. Wij kozen voor Versio (€ 6,00 per jaar). Niet duur, redelijk overzichtelijk in beheer en een snelle helpdesk.

Stap 3: domeinnaam koppelen aan server

Zodra je het hostingabonnement hebt afgesloten, koppel je je domeinnaam aan de server. Hiervoor pasten we in onze beheerpagina van TransIP twee velden aan onder copydogs.nl. Te weten: nameserver 1 en 2. De gegevens hiervan stuurt Versio je per e-mail toe. Daarna de domeinnaam toevoegen in de persoonlijke beheeromgeving van Versio. En niet vergeten om ‘m daar op ‘default’ te zetten.

Geen paniek!

De nameserverwijziging kan best even duren, dus schrik niet als je niet direct resultaat ziet. We overschrijden hierdoor helaas wel de 10 minuten-grens die ik je hierboven beloofd heb. Maar we zijn er nu bijna.

Stap 4: WordPress.org koppelen aan server

Je bent nu een laatste stap verwijderd van toegang tot het WordPress-cms. Versio biedt hiervoor in de persoonlijke beheerpagina het handige Installatron. Je hoeft je nu niet te verdiepen in FTP en andere technische fratsen. Alleen in Installatron de WordPress-button aanklikken en binnen no-time heb je het WordPress-cms actief op je eigen domeinnaam.

Kies in ieder geval voor activatie voor de volgende instellingen:

– ‘Automatic Update’: hiermee zorg je automatisch voor back-ups en updates naar nieuwe versies.
– Taal op Nederlands zetten: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Stap 5: favoriete WordPress-thema kiezen

WordPress is nu geïnstalleerd. Op je domeinnaam zie je een standaardthema, die je snel kunt veranderen in een andere. Via het dashboard in je WordPress-cms kies je uit duizenden en nog eens duizenden gratis thema’s een favoriet exemplaar. Je kunt ook eerst googlelen. De zoekresultaten tonen genoeg blogs met specifieke thema’s. Probeer het eens met ‘best wordpress themes’…

Stap 6: plugins installeren

Voor elke functionaliteit is inmiddels wel een plugin voorhanden. Afhankelijk van het doel van je website kun je er zoveel installeren als je zelf wilt. Twee tips:

WordPress SEO by Yoast: voor optimale vindbaarheid in Google.
Google Analytics for WordPress: voor het meten van het verkeer op je website.

Stap 7: kwalitatieve content plaatsen

Deze laatste stap is een toegift die ik als tekstschrijver niet kan laten. Een mooie site is leuk, maar nu begint het pas. Daar waar het kaf van het koren wordt gescheiden. Kwalitatieve content plaatsen is uiteraard meer dan alleen toegankelijke teksten schrijven.

Navigeren bezoekers gemakkelijk op je site? Komen ze snel op de belangrijkste pagina’s? Draagt het beeld bij aan wat je wilt uitstralen? Past de vormgeving en het interaction design bij wat je online wilt communiceren?

Of wordt het tijd om hulptroepen in te roepen? Op de bouw van je website heb je nu in ieder geval het nodige uitgespaard.

Succes!