In 4 stappen van goed naar geweldig tekstschrijven

De NRC verhaalde een paar dagen geleden van zzp’ers die moeilijk rond konden komen. Eén van hen was een ontslagen projectmanager met een passie voor taal. “Ik heb een cursus tekstschrijven gedaan”, vertelde ze.

Met haar schrijfactiviteiten harkte ze slechts een bescheiden bedrag binnen. Gelukkig verdiende haar vriend goed. Maar toch, speciaal voor haar 4 tips om van goed geweldig te worden. Finesses voor de gevorderde tekstschrijver.

1. Wees je eigen redacteur
Schrijven is moeilijker dan redigeren. De schrijver maakt iets, de redacteur kraakt dat vervolgens af. De schrijver weet dat haar tekst daar alleen maar beter van wordt. Geen redacteur voorhanden? Doe het zelf! Bij voorkeur na een nacht slapen.

2. Schrijf je warm
Een brief op poten naar de Belastingdienst? Een hartelijk bericht aan je op Gran Canaria overwinterende ouders? Een lijst vol e-mails die op antwoord wachten? Begin je dag ermee, het zijn maar briefjes. Daarna kan het echte werk beginnen, want je staat inmiddels op scherp.

3. Verslind reclameteksten
Stort je als een roofdier op elke reclametekst die je tegenkomt, de hele dag door. In de abri, in het glossy magazine, op welk scherm dan ook. Fileer ze, deze teksten van duur betaalde professionals. Wat slecht is, verbeter je. Wat goed is, onthoud je.

4. Wantrouw je intuïtie
Natuurlijk heb je fingerspitzengefühl nodig. Maar de schrijver heeft niets aan het cliché ‘wat als eerste in je opkomt, is goed’. Dat is namelijk meestal helemaal niet zo goed. Noteer je eerste inval, pauzeer even en je ziet vaak direct: dat kan beter. Dan schrappen – en wachten op de juiste woorden. Die komen sneller dan je denkt.