Deze tools helpen je bij accessible schrijven

Goede copy draagt bij aan betere accessibility van websites en apps. Lees welke simpele tools je helpen bij ‘accessible copywriting’.

Er is geen winkelier die wil dat je over een berg rommel moet klimmen om de zaak in te komen. Online is dat wel anders. Daar wordt onbewust een berg onzichtbare digitale rotzooi voor de deur gedumpt.

Tekst-naar-spraak

Zelfs de braafste geleidehond snuffelt z’n visueel beperkte eigenaar niet door een webshop heen. Maar met behulpzame copy draag je veel bij aan digitale toegankelijkheid. Bijvoorbeeld als je begrijpt hoe text-to-speech-software werkt.

Het mooie is dat veel leidraden voor toegankelijke copy helemaal niet specifiek voor accessibility lijken. Dit zijn de copyguidelines van webconsortium W3C:

  • unieke paginatitels
  • begrijpelijke tussenkoppen
  • logische linktekst
  • alt-tekst voor visuals
  • ondertitels bij multimedia

Dat zijn dingen die je sowieso wil. Is het niet vanwege usability, dan wel vanwege SEO. Nog twee andere richtlijnen: geef duidelijke uitleg én schrijf begrijpelijk en compact.

Ook daarvan slaan copywriters niet bepaald S T E I L  A C H T E R O V E R. Wilde je voorheen vaag en langdradig schrijven?

Nee? Dat vermoedde ik al.

Bekijk welke tools mij meer houvast geven bij dit onderwerp. Ik snap daardoor beter waarmee gebruikers worden geconfronteerd. Het gaat niet alleen om de copy zelf. Maar vooral om hóe die gebruikt wordt: op welke manier en in welke context.

Accessibility op het web

Hiermee ervaar je zelf hoe tekst-to-speech werkt:

Je kunt in Chrome verschillende extensies toevoegen met screenreaders.

Of download de gratis screenreader NVDA.

Afbeelding van logboekfunctie van screenreader NVDA

Je kunt ook instellen dat je ziet welke tekst naar spraak is omgezet door de NVDA-screenreader.

Op je MacBook kun je VoiceOver aanzetten.

Er zijn veel tools en sites die een snelle accessibility-check doen van je website. Daarbij kijken ze vooral naar de aanwezigheid van ondersteunende code, niet naar de concrete invulling daarvan.

Accessibility op mobiel

Op je mobiel kun je heel makkelijk text-to-speech aanzetten, zoals op de iPhone of iPad bij de toegankelijkheidsinstellingen.

Ook op een Android-toestel kun je bij de toegankelijkheidsinstellingen de TalkBack-functie inschakelen.

Even oefenen is een aanrader. 😊

Android heeft een handige manier om een snelle accessibillity-check te doen met de Android Accessibility Scanner

Screenshot uit de Android Accessibility Scanner

De Accessibility Scanner checkt een scherm of flow.

De uitkomst lijkt op die van web: een check of de technische mogelijkheid er is. Niet hóe copy die invult.

Geen simpele richtlijnen

Inzicht helpt je, want accessibility is geen kwestie van simpele do’s en dont’s. Vind ik.

– Wil je voldoende uitleg geven op het scherm? Bijvoorbeeld als je foutmeldingen schrijft. Met meer tekst maak je het mogelijk moeilijk voor laaggeletterden of mensen met dyslexie.

– Zorg je dat afbeeldingen die alleen ‘voor de leuk’ zijn niet worden gezien door de screenreader? Dat is mogelijk verwarrend voor slechtzienden die beeld én tekst gebruiken om zich te oriënteren. Ze krijgen geen gesproken feedback over zaken die ze wel waarnemen.

– Als je overal ‘onder water’ extra uitleg toevoegt, alleen zichtbaar voor de screenreader, creëer je dan geen dubbele realiteit? Is dat nou echt inclusie?

Zo kun je jezelf vragen blijven stellen. Wanneer doe ik het voor de meeste gebruikers goed? Hoe kan ik zoveel mogelijk mensen helpen met heldere copy in de juiste context?

Is dat eigenlijk niet gewoon onderdeel van copywriting? Net zoals accessibility gewoon bij een gebruiksvriendelijke site of app hoort.

Heb je opmerkingen of andere tips? Deel ze hieronder!