Scrummende copywriter, vermijd 3 valkuilen

Post-its horen bij Agile ScrumDe stand-up, taken verhangen, retro, refinen, pokeren. Weet je waarover ik het heb? Dan ken je Scrum.

Steeds meer bedrijven werken ‘Agile’ met Scrumteams. De methode is ontwikkeld om it-projecten handzaam en effectief te houden. Voor tekstschrijvers kan Scrum soms lastig zijn. Bekijk hoe je om 3 valkuilen heen wandelt.

 1. Je ziet het geheel pas na een tijdje

Je team werkt per sprint van 2 of 3 weken aan een functionaliteit. Dat is een klein stukje van het geheel. Je keuze voor bepaalde termen of uitleg baseer je op dat onderdeel.

Maar als je een groter deel of het geheel ziet, denk je misschien… ‘Neuh, dit had ik anders moeten doen.’

Geen probleem:

 • calculeer vooraf een laatste review in van het totaal
 • geef dat aan in de planning
 • houd daar zelf rekening mee

Is er geen vanzelfsprekend moment, zoals een release? Plan dan een review om bijvoorbeeld de 2 of 3 sprints in.

 1.     Scrumrituelen niet altijd voor jou

Scrum kent allerlei momenten waarop het team overlegt. Stand-ups, retro, planning, refinement, sporadisch zelfs stand-downs. Soms efficiënt, soms totaal niet.

Kies wat voor jou belangrijk is. Zeker als je voor meerdere teams werkt. Ga niet overal braaf bij zitten koekeloeren. Dat kost je zeeën van tijd. Die kun je beter besteden.

 • Bespreek per team waar je bij bent.
 • Stem dat netjes af met de scrum master, product owner en het team.
 • Stel je wel ‘agile’ en proactief op.

Soms is een refinement vooral technisch geouwehoer. Maar mogelijk moet je wél jouw visie toelichten. Kan er iets weg of moet er iets bij? Zorg dan dat je er bent.

 1.      Zelfde onderwerp, verschillende teams, ander tempo

Overzicht en grip houden… dat kan lastig zijn. Zeker als je voor meerdere Scrumteams schrijft die met z’n allen aan allerlei delen werken.

Zoals een app, tool, redesign of verschillende customer journeys die elkaar raken.

Jij streeft naar een ‘consistente gebruikersbeleving’. In naamgeving, formulering, short copy. Je wordt geconfronteerd met:

 • voortschrijdend inzicht
 • verschil van aanpak
 • afwijkende timing 
 • Bij Agile Scrum speel je poker

A. Weet wat je doet (en deed)

Werk consistent door een back-up van je eigen geheugen. Op Sharepoint, Google Drive of Confluence. Voeg screenshots, wireframes en je copy toe. Anders ben je na twee sprints weer vergeten welke copy je had voorgesteld.

B. Leg de teams goed uit wat je wilt

Een Scrumteam heeft een beperkte focus. Vergeet dat niet. Als jij zaken hoog op de backlog wil krijgen, moet je wel laten zien waarom. Daarbij helpt een goede toelichting de product owner en het team.

Laat ze zien wat je bedoelt.

Oh nee…

Ontdek je na een release allerlei afwijkingen? Of maffe situaties in de customer journey? Je trekt het wel weer recht in een volgende sprint.

Zelfs hardcoded copy is niet in graniet gehouwen.

Jouw tips? Reageer!

Reacties

 1. Hi @jessedus,
  Ken je trello al? Werkt fijn en is denk ik goed te gebuiken als je voor verschillende teams dingen schrijft die met elkaar een eenheid zouden moeten vormen. Groeten aan de mannen 🙂

  • Ha Lidewij! Dank voor de zeer nuttige aanvulling. Inderdaad: Trello is daar ook handig voor. Makkelijk om te delen en reviewen ook. Die was ik even vergeten. En… de groeten terug natuurlijk. 🙂